Whisky-ul Scotch- Caracteristici și Categorii

Sticlă de Malt Unic Talisker, unul din diferitele tipuri de scotch whisky

Whisky-ul Scotch- Caracteristici și Categorii

Când vă gândiți la whisky, unul din primele lucruri care vă vin în minte este Scoția. Locul de naștere al acestei băuturi, este un nume greu de evitat în industria globală producătoare de whisky. Whisky-ul Scotch este una din cele mai cunoscute și recunoscute băuturi la nivel global. Scotch-ul este făcut din boabe de genul orzului, secarea sau a grâului.

Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre Whisku-ul Scotch și despre caracteristicile sale unice care îl fac atât de popular.

Tabel de conținut

 1. Ce îi trebuie unui whisky să fie Scotch
 2. Printre diferitele tipuri de Scotch Whisky
  1. Categorii
   1.  Scotch Whisky din Malt Unic
   2. Scotch Whisky din Malt Amestecat
   3. Scotch Whisky în butoi unic
   4. Scotch Whisky Amestecat
  2. Diferite tipuri de Scotch Whisky în funcție de Regiune
   1. Scotch Whisy din Highland
   2. Scotch Whisky din Lowland
   3. Scotch Whisky din Islay
   4. Scotch Whisky din Speyside
   5. Scotch Whisky din Campbeltown
 3. Arome asociate des cu Scotch Whisky
  1. Tipuri de arome Scotch Whisky
  2. Note Gustative Scotch Whisky – Categoriile de bază

Ce îi trebuie unui whisky să fie denumit Scotch

La fel ca alte băuturi faimoase, cum ar fi șampania sau Port, whisky-ul Scotch are, de asemenea, unele reguli care îl diferențiază de alte băuturi similare produse în alte zone. Așadar, pentru Scotch-ul autentic, trebuie să fie distilat și maturat pe teritoriul Scoției. Mai mult decât atât, procesul de coacere trebuie să fie de minim 3 ani, în butoaie de stejar. Există alte reguli pe care trebuie să le urmați pentru a obține statutul de scotch:

 • Procesul de fermentare trebuie să folosească doar drojdie.
 • Conținutul de alcool trebuie să fie de cel puțin 40%.
 • În plus, față de orzul malțat, trebuie să se adauge și boabe întregi.

Desigur că este perfect posibil să se realizeze versiuni ale acestui tip de whisky și în alte locuri. Cu toate acestea, la fel ca alte băuturi populare menționate mai sus, caracteristicile specifice ale locului de origine produc un whisky unic, caracteristici care, dacă nu sunt urmate, duc la crearea unei variante diferite de whisky și, prin urmare, nu poate fi denumit scotch.

În acestă denumire există mai multe tipuri de Scotch Whisky, iar caracteristicile lor se schimbă în funcție de boabele din care sunt făcute sau chiar în funcție de regiunea unde sunt produse.

Scotland's landscape - Highland Region

Prin diferitele tipuri de Scotch Whisky

Categorii de Scotch

Scotch Whisky este disponibil în mai multe și diferite categorii, fiecare dintre ele fiind diferită în aromă. Clasele sunt ușor de înțeles și diferențiate între tipurile de scotch whisky pe care oamenii vor să le bea.

1.Whisky din Malt Unic

Această categorie de whisky este definită prin lege ca fiind ”whisky distilat la o singură distilerie”. Cunoscut pentru gustul și aromele distincte, produse din cereale boabe folosite la procesul de malțare, Scotch Whisky din Malt unic poate conține arome de nucșoară, fructe cu miere și coajă de portocală confiată. Mărci populare includ Glenfiddich, Auchentoshan și Talisker.

Aflați mai multe despre firmele de Scotch Whisky din Malt Unic:

Best Single Malt Scotch Whisky Brands – The Top 6

Cum să bei un Whisky din Malt Unic

Datorită profilelor aromate distinctive ale Whiskiurilor din Malt Unic, acestea sunt cel mai bine savurate într-un pahar de whisky curbat, cu o capacitate de 8-9 unci. Cea mai populară modalitate de a bea acest tip de scotch este sec (fără adaos de gheață), la temperatura camerei.

Bottle of Talisker Single Malt, one of the different types of scotch whisky

2.Whisky din Malt Amestecat

Așa cum sugerează și numele, această categorie este definită prin lege prin a fi un amestec de două sau mai multe whisky-uri din malt unic, din distilerii diferite. Nu este nevoie să fie produs neapărat în Scoția, ceea ce oferă producătorilor o mai mare libertate creativă. Această categorie a crescut în popularitate datorită consumatorilor care doresc whisky-uri cu arome și stiluri unice – ca acelea întâlnite doar în malturile amestecate – și a devenit un succes comercial imens.

Cum să bei un whisky amestecat

Scotch Whisky din Malt amestecat poate fi disfrutat în multe feluri diferite – ori de sine stătător, ori cu alte băuturi ca apă minerală, suc de fructe sau chiar CocaCola – dar tradiția îl preferă simplu. Acest tip de scotch este, de asemenea, o bază excelentă pentru cocktailuri și highballs, în special pentru acelea care folosesc băuturi spirtoase întunecate cum ar fi bourbonul, tequila sau romul. Trebuie știut faptul că disfrutarea unui malt amestecat pe pietre o să sublinieze și accentueze aromele sale subtile.

3.Scotch Whisky în Butoi Unic

O categorie rară care conține ”whisky de la un singur butoi” înseamnă că niciun alt lichid nu a fost adăugat distilării; acesta este singura categorie care poate fi îmbuteliată la tăria pe care o are din butoi. Firme populare includ Port Charlotte and Auchroisk.

Caracteristici ale scotch whisky din butoi unic

Whisky-ul din butoi unic este de obicei consumat simplu (fără gheață) datorită aromei sale intense ce trebuie savurată; ar trebui, totuși, să știți faptul că acest tip de scotch beneficiază dacă adăugați câteva picături de apă, care vor aduce la suprafață caracteristicile sale complexe fără să le piardă câtuși de puțin. Acest tip de scotch poate fi, de asemenea, o adăugire foarte bună la cocktails și highballs – în special acelea care folosesc spirtoase mai ușoare, cum ar fi ginul – și se bea deseori îndoit cu lichide dulci, ca și Coca Cola și sucul de fructe.

4.Scotch Whisky Amestecat

Produsă de foarte multe distilerii diferite, această categorie este definită prin lege ca fiind un amestec între două sau mai multe whisky-uri din una sau mai multe boabe. Un succes comercial datorită accesibilității și faptului că este disponibil oricărui portofel, a devenit cea mai populară categorie. Firme includ Chivas Regal, Bella și Teachers.

Caracteristici ale scotch whisky amestecat

Scotch Whisky amestecat poate fi savurat în multe feluri, însă pentru acei mai noi băuturii, este recomandat să fie condumat ori pe pietre (cu gheață) ori pe apă – ceea ce va deschide aromele și le va permite să fie mai accesibile.

Bottle of chivas regal,a blended scotch whisky

Tipuri de Scotch Whisky pe regiuni

Scotch Whisky este divizat în 5 mari regiuni: Highland, Lowland, Islay (pronunțat ”Ila”), Speyside și Campbeltown. Fiecare dintre aceste regiuni produce whisky-uri diferite în profilele aromatice, însă vechimea le face foarte asemănătoare. Scotch whisky trebuie să fie învechit minim 3 ani, ceea ce înseamnă că toate scotch-urile produse în aceeași regiune înpart aceleași caracteristici (vanilie, stejar, cuib de albine, etc.)

Scotch Whisky din Highland

Toate whisky-urile produse în această zonă sunt ușoare și seamănă cu whisky-urile Irlandeze și Americane datorită procesului de triplă distilare, care înlătură mare parte din uleiurile grele care oferă whisky-urilor aromele lor intense. Mulți oameni adoră aceste tipuri de Scotch whisky, pentru că sunt foarte fine și nu foarte afumate. Firme populare includ Dalwhinnie, Glenmorangie și Oban.

Scotch Whisky din Lowland

Această regiune produce doar un mic număr de whisky-uri de calitate înaltă, cu adâncime profundă, în ciuda faptului că sunt ușoare. Oamenii preferă aceste whisky-uri pentru că sunt foarte curate la gust, cu stropi de arome de fructe citrice, făcându-le perfecte pentru urilizarea în băuturi mixate.Distileriile populare din LowLand includ Auchentoshan și Bladnoch.

Auchentoshan is a brand from the Lowland, that produces one of the different types of scotch whisky

Scotch Whisky din Islay

Acesta este unul din tipurile de Scotch WHisky cunoscute pentru aroma și savoarea lor puternică și afumată, datorită turbei folosite la uscarea orzului înainte de distilare. Acest proces face whisky-urile perfecte pentru cei ce preferă trabucurile sau ceaiul intens, spre exemply. Au o caracteristică pământie similară, care ajută la neutralizarea amarului de la celelalte tipuril de băuturi. Firme populare în Islay includ Ardbeg și Laphroaig.

Scotch Whiskies din Speyside

Această zonă produce cea mai mare cantitate de whisky din Scoția, datorită climei, care permite orzului să crească într-un ritm rapid, producând cereale pufoase care face ușoară extracția zaharurilor din timpul strivirii (acest proces de extracție rupe carbohidrații complexi în zaharuri simple necesare drojdiei în timpul fermentației). Aceste whisky-uri sunt ușoare, cu arome de fructe, cum ar fi pepene galben și scorțișoară, făcându-le perfecte pentru desert sau cocktailuri care au nevoie de arome de fructe. Firme populare includ The Glenlivet, Glenfiddich și The Macallan.

Bottle of Glenfiddich Single Malt, one of the different types of scotch whisky

Scotch Whisky-uri din Campbeltown

Deși nu este cea mai mare regiune în Scoția, este cunoscută pentru producerea unora dintre cele mai bune whisky-uri, în special cele făcute la distilerie Springbank, cunoscută ca una din cele mai bune distilerii din lume ale lui Jim Murray (autorul Bibliei Whisky-ului lui Jim Murray) în 2009. La fel ca Islay, această regiune produce note puternice și afumate datorită apropierii de mare, ceea ce ajută la oferirea acestor whisky-uri aroma de sare distrinctă. Mulți oameni disfrută aceste whisky-uri pentru că sunt foarte aromate, însă, totodată, îndeajuns de ușoare să fie savurate simple sau cu câteva cuburi de gheață. Firme populare includ Springbank și Longwrow.

Aflați mai multe despre aceste regiuni de producere a whisky-ului:

https://www.whiskyflavour.com/blog/5-corners-of-scotch-whisky/

Arome și savori asociate des cu Scotch Whisky

Tipuri de arome Scotch Whisky

 • Dulci: vanilie, fructe uscate, Trufe și Caramel – aceasta este o caracteristică comună, întâlnită în scotch-uri datorită procesului de distilare, care lasă în urma sa o concentrație mare de zaharuri.
 • Picante: Scorțișoară, nucșoară și trifoi: acest tip de scotch whisky apare datorită utilizării unei variații de boabe de cereale în timpul procesului de producție.
 • Gust de turbă: Fum și Stejar – un stil foarte distins care este cel mai adesea apărut datorită folosirii turbei în timpul distilării. Pentru cei noi în ale băutului de whisky, e mai bine să beți ceva ușor, cu note subtile de arome, ca să determinați dacă vă place înainte să avansați spre stiluri mai complexe.

Note gustative în Scotch Whisky – Categoriile de bază

Cele trei categorii mai sus de dulce, picant și afumat sunt notele gustative principale în scotch whiskey. Totuși, datorită varietății largi de procese de distilare în diferită locuri ale lumii, alte caracteristicii unice ajută la definirea fiecărui tip. Acestea includ mierea, fructele citrice (în special grepfrutul), fumul turbinei (derivat din arderea vegetației) și aromele ierbatice (lavanda și menta). Acest lucru înseamnă că în timp ce multe whisky-uri împart niște caracteristici comune, sunt, în egală măsură, unice.

aromas and flavours change regarding the several types of scotch whisky

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu ai niciun produs în coș.