Scotch whisky – Ghid
În acest articol, ne vom arunca cu capul în istoria fascinantă și tipurile de scotch, un whisky de malț sau cereale fabricate în Scoția.
Inițial, scotch-ul a fost făcut din orz malțat, cu toate acestea, din secolul al 18-lea, distileriile au început să folosească grâu și secară pentru a produce whisky. Există cinci categorii diferite de scotch: whisky scotch single malt, whisky scotch cu un singur bob, whisky scotch de malț amestecat, whisky scotch amestecat și whisky scotch cu cereale amestecate. Mai mult, în acest articol, vă vom oferi câteva informații despre fiecare categorie, astfel încât să puteți înțelege ce distinge fiecare.
Pentru ca o distilerie să clasifice oficial un whisky ca scotch, acesta trebuie să fie produs în Scoția și trebuie să fie îmbătrânit în butoaie de stejar timp de cel puțin trei ani. Vârsta, găsită în numere pe sticlă, trebuie să reflecte vârsta celui mai tânăr whisky folosit pentru producerea produsului, cunoscut sub numele de whisky în vârstă garantată. Dacă nu există nici o declarație de vârstă, atunci este cunoscut sub numele de NAS Whisky (nici o declarație de vârstă), cu toate acestea, acesta va avea cel puțin trei ani.
Istorie
AsociaÈ›ia de Whisky Scotch afirmă că whisky-urile au fost iniÈ›ial denumite uisge beatha (adică apa vieÈ›ii). Au fost în primul rând documentate pe o pagină a Rolls Exchequer din ScoÈ›ia, scris în 1495 È™i declarând următoarele “Pentru a Friar Ioan din ordinul regelui, pentru a face aqua vitae VIII bolls de malÈ›”. Exchequer Rolls din ScoÈ›ia are înregistrările tuturor veniturilor È™i cheltuielilor regale. AfirmaÈ›ia de mai sus înseamnă că a fost dat opt bolls de malÈ› la Friar John, în scopul de a face aqua vitae, scotch whisky. Cu această cantitate de malÈ›, se estimează că ar fi putut produce aproximativ 1.500 de sticle de scotch în 1494. Acest lucru înseamnă că acestea au fost deja în curs de desfășurare în producÈ›ia de scotch până la sfârÈ™itul secolului al 15-lea.
Începând cu secolul al 15-lea, apa vieții (scotch whisky) a devenit incredibil de faimoasă și de dorit până la punctul de a circula în toată Scoția. În 1644, guvernul din Scoția începe impozitarea băuturii. Din păcate, au existat încă unele distilerii de vânzare a băuturii ilegal, astfel încât până în 1780, au existat doar 8 distilerii legale în toată Scoția și mai mult de 400 cele ilegale.
Guvernul, în 1823, a creat “legea accizelor” pentru a uÈ™ura restricÈ›iile, permițând mai multor distilerii să producă legal această băutură incredibilă.
Tipuri de Scotch
Există două tipuri de whisky scotch din care sunt realizate toate amestecurile:
- Single Malt – whisky-ul este fabricat din apă și orz malț la o singură distilerie. Aceasta este o alegere celebră în cele mai multe case din America de Nord
- Single Grain – acest whisky se face și la o singură distilerie cu apă și orz malț, cu adaos de boabe de alte cereale malțate sau nemaltate. Whisky-ul mediu mixt este format din 60%-85% whisky cu cereale
Din aceste două tipuri principale de whisky scotch, se formează trei subcategorii:
- Scotch amestecat – acest tip de whisky este fabricat din cel puÈ›in un amestec de unul sau mai multe whisky-uri scotch single malt cu unul sau mai multe whisky-uri scotch cu boabe unice
- Blended Malt Scotch – acest whisky este fabricat dintr-un amestec de două sau mai multe whisky-uri single malt dezvoltate în distilerii diferite. Acest tip este de fapt unul dintre cele mai neobișnuite whisky-uri găsite în zilele noastre.
- Blended Grain Scotch – acest whisky este fabricat dintr-un amestec de două sau mai multe whisky-uri cu un singur bob dezvoltat în distilerii diferite