Scotch-ul în funcție de regiune- distilerii și arome

Scotch-ul pe regiuni

Scotch-ul în funcție de regiune- distilerii și arome

Cele mai timpurii origini asociate cu producția și consumul de whisky datează din secolul al XV-lea. Odată cu creșterea popularității acestei băuturi, locuri în afara Scoției au început mai târziu să producă propriile whisky-uri. La urma urmei, procesul de producție, la fel ca și materialele necesare pot fi ușor reproduse oriunde în lume.

Este, așadar, posibil de găsit Whisky de bună calitate produs în alte țări decât în Scoția. Cu toate acestea, pentru a primi titlul de Scotch, trebuie să aibă diferite caracteristici. Dacă nu ați citit încă articolul nostru despre Scotch și caracteristicile sale, vă sugerăm să o faceți înainte de a continua.

În ciuda caracteristicilor generale pe care trebuie să le dețină un whisky pentru a fi legal considerat Scotch, de la regiune la regiune, și de la distilerie la distilerii, există diferențe cauzate de caracteristicile specifice fiecărei zone. În acest articol puteți afla caracteristicile fiecărei distilerii de Scotch.

Regiunile Scoției

Scoția poate fi împărțită în cinci regiuni din punctul de vedere al producției de Scotch: Lowland, Highland, Speyside, Islay și Campbeltown.

Lowland

Producția de scotch din această regiune are un corp ușor și fin, cu arome care amintesc de iarbă și un malt înțepător. Distileriile acestei regiuni sunt Glenkinchie, Auchentoshan și Blandoch. Aceasta este cea mai sudică regiune a Scoției și este cea care are cel mai mic număr de distilerii.

Highland

Zona nordică a Scoției, așa numita „uplands”, produce unul din cele mai aromate și robuste whisky-uri de pe teritoriul Scoției. Scotch-ul produs în această regiune are o aromă vioaie și fermă, care poate avea gust dulce, poate fi undeori sec, cu o aromă specifică. Principalele distilerii sunt Glenmorangie, Blair Athol și Talisker.

Speyside

Aceasta este regiunea țării cu cel mai mare număr de distilerii, și numărul unu în producția de scotch. Whisky-ul produs în regiunea Speyside este fructos, cu o aromă florală și dulce. Distileriile regiunii sunt Glenfiddich, Glenlivet și Macallan.

Islay

Situată pe coasta de vest, față în față cu Atlanticul, regiunea Islay produce un scotch cu caracteristici mai evidențiate: o aromă puternică marcată de prezența turbei, afumată și unde oceanul joacă un rol major în definirea sa. Distileriile din zonă sunt Bowmore, Ardbeg, Laphroaig și Bruichladdich.

Campbeltown

În final, atingând zona Campbeltown, putem spune că scotch-ul produs aici are următoarele caracteristici: un corp mai plin, cu o aromă ușor sărată, dar marcat, de asemenea, de prezența turbei. Caracterisicile whisky-ului Campbell sunt marcate puternic de condițiile specifice ale acestei insule. Distileriile care produc Scotch-ul Campbell cu aceste caracteristici sunt Springbank, Glen Gyle și Glen Scoția.

Acum că cunoașteți principalele caracteristici ale variatelor regiuni în care se produce Scotch, a venit momentul să gustați voi înșivă diferențele.

Puteți comanda unul din seturile de degustare a Whisky Flavour care ar putea conține unele din aceste mărci, dar și ale whisky-uri, pentru a vedea voi înșivă diferențele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Niciun produs în coș.