RECORD: O sticlă de whisky vândută pentru 1.1 milioane de dolari

60 year old Macallan Valerio Adami

Pe 3 octombrie 2018, cel mai râvnit whisky din lume, Macallan Valerio Adami de 60 de ani din 1926 a fost vândut la licitație pentru 1.1 milioane de dolari.

Conform participantului la licitație, Bonham, aceasta a fost cumpărată de un colector particular din Asia, prin telefon. Firma a vândut încă una din cele 12 sticle cu eticheta artistului iralian Adami în mai anul acesta pentru 1.06 milioane de dolari.

Conform Martin Green, un specialist în whisky ce a luat parte la licitație, acest tip de whisky de colecție nu este probabil niciodată băut, din cauza rarității sale. ”În mod evident, noi nu știm ce se va întâmpla cu el, însă cineva care cheltuie în jur de un milion de lire pentru o sticlă de whisky și-ar permite să o bea. Cu toate acestea, este cu desăvârșire un obiect de frumusețe – aproape un obiect de muzeu” spune Martin Green.

Conform altui specialist Bonham, Macallan Valerio Adami de 60 de ani este ”una din cele mai rare și dorite sticle care au fost produse vreodată”, un ”Rolls-Royce al malturilor”. Casa de licitații a afirmat că prețul includea un pariu de 700,000 de lire, sau în jur de 900,000 de dolari, plus un premiu de vânzări de 148,000 de lire.

Sticla a fost vândută în Edinburgh, așezată pe un stativ acoperit în tartan și închisă într-un cabinet special.

Rolls-Royce-ul Malturilor

În 1986, doar 24 de sticle de Macallan Valerio au fost îmbuteliate. Macallan este una din cele mai bine cunoscute distilerii Speyside din Scoția. Portofoliul său incredibil oferă o varietate de colecții diferite care merită încercate. Majoritatea dintre ele au nevoie de o investiție cu mult mai mică. Cu toate acestea, sunt, totuși, unice fiecare în parte. Acest lucru ne permite să experimentăm whisky-uri de top la prețuri mult mai avantajoase, cu toată calitatea și expertiza brandului care le-a produs.

Pentru această colecție, Macallan a plătit pe Adami și Peter Blake să facă design-ul fiecăreia dintre cele 12 etichete de sticlă. Adami și Peter Blake sunt cunoscuți pentru design-urile făcute împreună pentru albumul ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” de la Beatles.

Conform lui Charles MacLean, consultant whisky cunoscut la nivel internațional, ”Macallan malt unic este piatra prețioasă a colectorilor de whisky și Macallan Adami 1926 – cu partenerul său Peter Blake – stă într-o lumă a reflectoarelor aparte în orice distilerie. Tot appeal-ul whisky-urilor scotch – mitul, tradiția, romanța – își găseste expresia finală în această sticlă.”

În acest moment, nimeni nu știe câte sticle de Macallan Valerio Adami de 60 de ani încă mai există. Unii cred că multe au fost distruse de cutremurul din Japonia din 2011, în timp ce alții cred că cel puțin una din ele a fost deschisă și băută.

Macallan Valerio Adami 1926

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai niciun produs în coș.