Efectul lemnului asupra whisky-ului vostru

whisky barrel

Atunci când vă bucurați de whisky-ul vostru preferat, care este primul lucru care vă vine în minte? V-ați gândit vreodată la efectul pe care îl are lemnul asupra aromelor whisky-ului vostru?

În mod normal, lemnul este ultimul lucru la care s-ar gândi oricine când se bucură de un whisky. Cu toate acestea, este imposibil de ignorat importanța sa în producția și gustul acestei băuturi extraordinare. Dan Szor, directorul și fondatorul Distileriilor Cotswalds, spune că ”lemnul este cunoscut pentru abilitatea sa de a elimina impuritățile prin evaporare și de a aduce un avantaj prin extracția de taninuri și zahăr lemnos.” De asemenea, el estimează că lemnul este responsabil pentru 70 la sută din gustul unui whisky finisat.

Note prin lemn

Dacă un anumit whisky nu a petrecut îndeajuns de mult timp în butoi, cel mai probabil va fi iritant, prezentțnd note joase, atât la miros cât și la gust. Lemnul îi afectează aceste note și gustul per total, în funcție de ce lemn este utilizat. ”Există un ajutor major și din partea lichidelor folosite anterior”, ca bourbon-ul sau sherry-ul, spune Szor.

Stuart Macpherson este ”Maiestrul lemnului” din Macallan. Alege lemnul în funcție de sezonul sherry-ului din Jerez, Spania, până la procesul de învechire din Scoția. Înțelege adâncimea la care fiecare lemn va afecta gustul per total al colecției de whisky. Din acest motiv, Macallan oferă o gamă unică de whisky-uri, atât de apreciate peste tot în lume.

Conform lui Shane Armstrong de la Distileria Westland, ”lemnul este doar al patrulea ingredient de bază în whisky-uri din malt unic, celelalte fiind orzul, drojdia și apa”.

Găsirea lemnului corespunzător

Odată ce distilerii găsesc lemnul corespunzător, este tratat cu o grijă incredibilă pentru a aduce la suprafață cele mai bune note. Macpherson spune, totuși, că ”temperaturile pentru rumenire sunt o prioritate puțin mai mare”. Acest proces va permite dezvoltarea notelor dulci, calde și lemnoase. Căldura va rupe componentele chimice din lemn, eliberând zahăruri care vor da arome incredibile.

Stejarul este cel mai des folosit lemn nu doar în whisky Scotch sau bourbon american, dar și în industria vinurilor. Shane crede că ”datorită rolului său primordial, învechirea în lemn de stejar este văzută ca dovada clară și incontestabilă a calității”.

Cele mai comune tipuri de stejar pe care le veți găsi la whisky-uri sunt:

  • Quercas Alba (Stejar alb american)
  • Quercas Petraee (Stejar sessile european)
  • Quercas Robur (Stejar penduncate european)
  • Quercas Mongolica (Stejar Mizura japonez)
  • Quercas Garryana (stejar Garry american)

Rămâneți aproape pentru următoarele articole, pentru că vom dezvălui aromele unice pe care fiecare stejar îl oferă whisky-urilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai niciun produs în coș.