Distileria Langatun – Whisky-ul suedez pe care trebuie să-l încerci

distileria langatun - whisky suedez

Iubitorii de whisky devin din ce în ce mai selectivi cu gusturile lor, iar noi începem să observăm un interes în ceea ce privește băuturile distilate, pe lângă cele ale țărilor producătoare cu care ne-am obișnuit. Una din țările care produce la acest moment whisky este Suedia. Cu o producție mică, whisky-ul suedez are deja ceva atenție, în special datorită muncii realizate la distilerie Langatun.

Distileria Langatun este cea mai mare distilerie de whisky din  Suedia. Deși distileria a început producția abia în 2005, a fost întotdeauna o ambiție de familie să devină o distilerie de whisky. Specializați în malțuri unice, vei găsi toate cele mai bune aspecte în aceste sticle.

În acestă postare, ne vom uita puțin mai adânc în producția de la Langatun. Ne vom uita la diferite metode de distilare, la specialitățile lor și la care whisky-uri ies în evidență și de ce. Sperăm ca acest lucru să vă motiveze să încercați lumea Langatun și să diversificați palatul de whisky-uri.

În acest articol:

 1. Distileria Langatun – Whisky Suedez
  1. Distileria
  2. Istoria
 2. Expresiile de whisky de la Distileria Langatun
  1. Langatun 2011 Nero d’Avola Cask Finish Single Malt Whisky
  2. Langatun 2011 Jacob’s Dram Single Malt Whisky
  3. Langatun 2016 Sherry Cask Finish Single Malt Whisky
  4. Other Expressions you must taste
 3. Gânduri finale

{%ALT_TEXT%}

Distileria Langatun – Whisky suedez

Când te gândești la whisky, probabil te gândești doar la clasicul bourbon, scotch și whisky irlandez. Există atât de multe distilerii minunate în jurul lumii care aduc unele arome și texturi noi în lumea băuturilor spirtoase. Suedia este una dintre aceste țări, cu distilerii cum este Langatun. Această distilerii de spirtoase premium produce multe spirtoase populare, cum ar fi, bineînțeles, gama Langatun de whisky-uri din malt unic.

Această firmă a petrecut timpul perfecționând arta distilării de whisky. Multe dintre whisky-urile lor sunt poziționate foarte sus printre entuziaști și cunoscători. Distileria are mai multe game de whisky, fiecare vorbind despre diferite aspecte ale manufacturării și istoriei distileriei.

Distileria Langatun este localizată în Aarwangen în Suedia. Această facilitate frumoasă cu aspect de sătuc suedez este la 2 minute distanță pe jos de râul Aare. Printre împrejurările uimitoare veți putea să vă bucurați de whisky la un cu totul alt nivel. Dacă aveți de gând să vizitați distileria, este cel mai bine să zburați către aeroportul Bern. Aarwangen este la doar 40 de km de acolo, plus că vizitați Suedia și, prin urmare, vederea va fi cu siguranță spectaculoasă.

Distileria

Distileria Langatun este localizată în Aarwangen în Suedia. Această facilitate frumoasă cu aspect de sătuc suedez este la 2 minute distanță pe jos de râul Aare. Printre împrejurările uimitoare veți putea să vă bucurați de whisky la un cu totul alt nivel. Dacă aveți de gând să vizitați distileria, este cel mai bine să zburați către aeroportul Bern. Aarwangen este la doar 40 de km de acolo, plus că vizitați Suedia și, prin urmare, vederea va fi cu siguranță spectaculoasă.

{%ALT_TEXT%}

Istorie

Distileria Langatun a fost fondată în 1857 de către Jakob Baumberger. Cu toate acestea, a început să distileze whisky abia în 2005, când Hans Baumberger al III-lea a început să producă malturile lucrate manual pe care și le-a forit mereu străbunicul său.

Pe lângă faptul că a fost pe piața de peste 150 de ani, înainte de a deveni nestemata suedeză a whisky-urilor și spiritelor, a fost una din puținele bravații de success care au supraviețuit efectelor dure ale depresiei economice și ale războiului din 1930 și până la mijlocul anilor 1940.

Încă de la început, Jakob Baumberger și-a dorit să întocmească o distilerie de succes pentru malturile unice. Cu toate acestea, el a fost întârziat de către guvernul suedez, care a interzis distilarea oricărei băuturi pe bază de cereale sau cartofi.

Interdicția la alcool a fost pusă în practică în 1939, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, din motive cum că aceste ingrediente erau prea importante pentru nutriția poporului suedez. Cu rațiile globale, restricțiile au fost necesare în acest context, iar alcoolul a fost văzut ca pe un moft decât ca pe o necesitate.

De când au fost ridicate restricțiile în 1999, a devenit misiunea lui Hans Baumberger al III-lea să arate lumii viziunea lui Jakob Baumberger și să transforme distileria într-un producător reputabil de whisky malt unic.

Primul whisky malt unic care a rupt piața în 2008 a fost ”Olde Deer” de la Langatun, vechi de 3 ani. În același an, whisky-ul a câștigat medalia de aur la apreciatul Schnapsforum.

Distileria Langatun, reactivată în 2007, are o producție care nu este exclusivă de whisky suedez, din moment ce produce și lichioruri. În ceea ce privește whisky-ul suedez, distileria Langatun oferă câteva expresii, printre care se remarcă Langatun Old Deer și Langatun Old Bear.

De atunci, distileria Langatun a câștigat multe premii datorită whisky-urilor lor și, recent, chiar a ajuns pe scenele mondiale cu ”Old Bear” Smoky.

Chiar dacă istoria cea mai recentă a început în 2007, de fapt, originile acestei distilerii sunt încă în secolul al XIX-lea, mai exact în 1857, când familia Baumberger a adoptat o mică fabrică. După mulți ani aflată în nefuncțiune, a fost redeschisă în 2007 de unul din strănepoții fondatorului distileriei.

Expresii de Whisky ale Distileriei Langatun

După redeschiderea sa, distileria Langatun a început să producă diverse băuturi distilate, printre care și whisky-ul suedez. Pe lângă Old Bear și Old Deer, această distilerie oferă și mai multe whisky-uri și derivate: Gold Bee (un lichior de whisky), un amestec de whisky-uri din Scoția și un whisky burbon.

În ceea ce privește whisky-ul suedez produs de Langatun, a fost din ce în ce mai cunoscut atât în țară, cât și în afara ei, datorită calității și a caracteristicilor sale unice.

Langatun are o gamă largă de whisky-uri care sunt toate excepționale din diferite motive. Am ales trei cele mai apreciate pe diferite platforme online. Acestea vă vor oferi o idee bună, sperăm noi, asupra a ceea ce vă așteaptă la cel mai bun whisky Langatun.

Unele din expresiile Langatun au fost trimise clienților noștri în cutii de degustare anterioare. Uitați-vă la detalii, poate aveți noroc: https://www.whiskyflavour.com/shop/whisky-subscription-tasting-box/

Whisky-ul Malt Unic Langatun 2011 Nero d’Avola Cask Finish

Bottle of Langatun 2011 Nero d'Avola Cask Finish Single Malt Whisky

Whisky-ul Malt Unic Nero d Avola Cask Finish din 2011 este unul din cele mai apreciate whisky-uri pe care le are de oferit Distileria Langatun. Acest malt unic absolut delicios este pentru oricine iubește aromele puternice și bogate, cu note complexe lemnoase.

Nero d’Avola este un strugure pentru vin roșu care își are originile în sudul Siciliei. Whisky-ul este îmbătrânit în butoaiele de la acest vin înainte de îmbuteliere, ceea ce îi oferă o anumită uscățime băuturii. După ce a stat în butoaiele de la vin, whisky-ul este mutat într-un butoi de rom pentru un an de post-maturare.

Această sticlă reprezintă combinația perfectă de arome calde și uscățime lemnoasă.

Note ale gustului

În timp ce învârți whisky-ul în pahar pentru a elibera aromele, vei simți o aromă definită de arțar proaspăt și o nuanță complexă de ciocolată amară și vanilie. Puternica notă de arțar se datorează fazei de stocare într-un butoi de Chardonnay.

Langatun de 2011 Nero d Avola din butoi finlandez are arome de vârf de cafea și se termină cu nuanțe de cacao amară.

Bottle of 2011 Jacob’s Dram Single Malt Swiss Whiskey

Langatun Whisky de 2011 Jacob s Dram Malt Unic

Este evident faptul că anul 2011 a fost unul grozav pentru distileria Langatun. Un alt preferat printre iubitorii de whisky este Langatun Whisky de 2011 Jacob s Dram Malt Unic.

Dedicată fondatorului Langatun, această sticlă este maturată în cele mai bune butoaie pe care le-a putut găsi distileria. Acest malt unic băltește de arome intense, făcându-l bogat în gust. Acesta este pentru cei care preferă un whisky sec și simplu.

Note de gust:

La vârful piramidei, vei avea parte de o dulceață similară cu fructele de pădure uscate. Distileria s-a asigurat că gustul de malt al whisky-ului a fost păstrat întrutotul, așa că vei avea parte și de note de aluat proaspăt de pâine.

Notele de mijloc sunt indulgente, și tot la ce poate visa un entuziast în ale whisky-urilor malt unic. Calitatea butoaielor vine prin arome de vanilie, alune coapte și, bineînțeles, arome pline și lemnoase.

Ceea ce este probabil și cel mai impresionant aspect la acest whisky este reprezentat de notele de bază. O gură din acest whisky îți va lăsa în gură arome dulci, coapte. Distileria descrie notele de bază ca pe unele calde, de durată și pline. Sună ca o îmbrășițare caldă din interiorul tău.

Langatun din 2016 Whisky Malt Unic în butoi de Sherry Finlandez

Botlle of Langatun 2016 Sherry Casks Single Malt whisky

Așa cum sugerează numele, Whisky-ul Langatun în butoi de Sherry Finlandez este maturat într-un butoi de sherry, care îi rafinează aromele whisky-ului astfel încât să îți aducă arome dulci și picante.

Acest whisky malt unic începe, de asemenea, într-un butoi de Chardonnay, ceea ce este minunat pentru îmbogățirea aromelor lemnoase și uscate. Cu acest whisky în special, uscățimea este balansată perfect cu dulceața care este dobândită în notele de bază.

Note de gust:

Aromele de sherry și arțar te vor lovi de îndată ce miroși acest malt unic. Cum continui procesul de adulmecare, vei începe să percepi mai multă și mai multă picanterie și arome de lavandă.

Notele de mijoc sunt definite de condimente de sherry și de piper măcinat. Ca să completeze gustul inițial, arome de caramel sărat își fac apariția, făcând acest malt unic o delicatesă perfect echilibrată.

Notele de bază, datorate maturării în butoiul de sherry finlandez, te vor surprinde cu note ademenitoare tipice unui malt unic maturat în acest stil.

Alte whisky-uri pe care trebuie să le încerci

Langatun din 2009 Old Deer Malt Unic

Am pus acest whisky pe listă pentru că a fost exact acesta care a pus Langatun pe harta whisky-urilor. Ca primă sticlă produsă de Hans Baumberger al III-lea, a fost aceea care avea să îndeplinească visurile sale și ale bunicului său de a deveni distileri de whisky suedez.

Din fericire, această sticlă a adus distileriei Langatun un premiu în același an în care a fost lansată și din acest motiv aceasta trebuie neapărat încercată de către toți cei curioși în legătură cu distileria Langatun și stilul său. Acest malt unic face parte dintr-o linie ereditată, la fel ca alte malturi unice, cum ar fi Old Crow, Old Bear și Old Woodpecker.

Langatun Old Bear Whisky Malt Unic – Smoky

Dacă sunteți fan al fumului care iese din unele din malturile noastre unice preferate, această sticlă este pentru tine. Procesul ia o amestecătură de unele din cele mai bune orzuri care au fost afumate vreodată. Orzul este apoi fermentat cu o drojdie puternică, englezească.

Fumul este mai apoi accentuat de procesul de maturare, în timp ce este depozitat în butoaiele de vin roșu. Toate peste toate, acesta este gustul perfect de iarnă.

Ultimele Gânduri despre Distileria Suedeză de Whisky

Whisky-ul Langatun este minunat pentru oricine care vrea să încerce ceva un pic diferit și să iasă din briliantul, însă tradiționalul whisky.

Langatun a pus distileriile suedeze pe hartă, chiar dacă nu au produs whisky de foarte mult timp.

Rapida lor ascensiune spre succes vorbește despre iubirea și talentul celor ce îl fac. Nu ai cum să nu admiri sensul de familialitate, istorie și iubire care înconjoară brandul Langatun și care filtrează în producția lor fantastică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai niciun produs în coș.