Degustarea de whisky

whisky tasting

Degustarea de whisky este o analiză a whisky-ului printr-o varietate de simțuri. Poate fi prin examinare vizuală, prin gust și aromă (ochi, gură și nas – 3 dintre cele mai mari simțuri ale noastre). În mod normal, este realizată de un grup de oameni la un eveniment social sau ca o activitate de recreere.

Unii oameni sunt profesioniști în acest domeniu. Acest lucru înseamnă că aceasta poate fi meseria lor oficială, unde călătoresc prin toată lumea să deguste whisky-uri noi. Feedback-ul lor va avea, probabil, un impact în premiile anuale, prin promovarea whisky-urilor pe platformele lor proprii.

Accesorii

Selecția paharelor este o parte importantă în întregul proces. Acestea sunt cele mai importante accesorii atunci când suntem la o degustare serioasă de whisky.

Paharul cel mai puțin potrivit este cel tradițional. Acest lucru se datorează gurii sale mari, care permite disiparea fumului și aderența acestuia, care promovează încălzirea whisky-ului.

În mod normal, ca standard industrial, paharele folosite la degustarea whisky-ului sunt în formă de lalea cu o tulpină. S-ar putea să recunoașteți acest pahar drept paharul pentru sherry sau copita. Un alt pahar bine acceptat este paharul de whisky Glencairn.

Ați putea găsi chiar și pahare mai specializate. Ar putea include un capat, cu scopul de a păstra aromele înăuntru.

Notele gustului

Notele de gustului sunt în mod normal separate în note ale nasului, ale palatului și de final. Aceste note ar putea fi emoționale sau simple. Acest lucru înseamnă că o notă emoțională va aminti probabil de gustul de piele, lemn, tutun etc. Notele mai simple ar putea include arome de vanilie, dulceață, ghimbir etc.

Rețineți totuși că nici două nasuri nu sunt la fel. O persoană ar putea fi mai sensibilă la anumite arome, în timp ce cealaltă s-ar putea să nu le observe. Aceasta se numește orbire a nasului, motiv pentru care, în mod normal, există un complet de cel puțin trei persoane care să judece calitatea whisky-ului.

Analiza vizuală

Primul pas spre o degustare de whisky este analiza vizuală. Sticla trebuie să fie ținută la 45 de grade, în mod normal pe un fundal alb. Culoarea whisky-ului este direct corelată cu butoiul (Stejarul european pentru o culoare mai îndrăzneață și stejarul american alb pentru o culoare mai deschisă). Rețineți totuși că o culoare deschisă ar putea însemna, de asemenea, că butoiul a fost folosit de mai multe ori.

Nasul

Pentru a analiza acest pas, whisky-ul este adulmecat. Ar trebui să începeți cu nasul deasupra jantei și încet mai adânc în sticlă pentru a prinde aromele complete. Nu trebuie să vă puneți nasul departe în sticlă, deoarece este posibil să inhalați fum și să simțiți o ușoară arsură.

Prin această metodă, un degustător va înțelege tăria adevărată a unui whisky.

Palatul

În acest pas, whisky-ul este gustat. Ar trebui, la început luată o înghițitură mică și crescut încet volumul său. Dacă vă învârtiți whisky-ul în jurul limbii, vor apărea mai multe arome. Degustătorul va simți, de asemenea, textura whisky-ului analizând în profunzime aromele și mirosurile.

Limba va recunoaște doar patru arome: sare, dulce, acru și amar. Aromele adevărate vor fi culese în partea din spate a pasajului nazal.

Notele de final

După pasul anterior, veți simți aromele persistând în gură. Acestea sunt notele de final, deoarece aromele se vor dezintegra încet în gură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai niciun produs în coș.