Ce impact are Butoiul de Stejar asupra Calității Scotchului

Butoi de stejar

Ce impact are Butoiul de Stejar asupra Calității Scotchului

Unul din cei mai importanți factori care definesc calitatea unui Scotch este în strânsă legătură cu îmbătrânirea. Este o noțiune foarte comună aceea conform căreia whiskyurile mai vechi sunt mai bune decât cele mai tinere. Bineînțeles că există mai mulți alți factori care definesc calitatea unui scotch și că există și unele whiskyuri noi care sunt mai bune decât unele mai vechi. În orice caz, în cele mai multe cazuri, îmbătrânirea unui Scotch va impacta caracteristici care îl fac mai bun, mai rafinat și cu arome mai intense.

De ce îmbătrânirea în butoaie de stejar îmbunătățește un scotch?

Stejarul, ca orice alt lemn, este poros. Din acest motiv, atunci când pui un Scotch în butoaie de stejar pentru câțiva ani, băutura va săpa în lemn și, în acest mod, va absorbi unele din caracteristicile sale. Acest lucru va oferi unui whisky note de stejar. Cu cât a stat mai mult un Scotch în butoi, cu atât i se va îmbunătăți aroma.

În plus față de impregnarea aromelor lemnoase, îmbătrânirea în butoaie de stejar înmoaie Scotch-ul. Acest lucru se întâmplă pentru că în timpul perioadei de îmbătrânire, o anumită cantitate de alcool se evaporează, făcând, așadar un whisky cu gust mai puțin puternic. Odată ce un Scotch a fost îmbuteliat, acesta se oprește din a îmbătrâni, motiv pentru care este esențial să fie păstrat într-un butoi de stejar pentru a i se așeza gustul.

Știați că…

…Există distilerii care folosesc butoaie făcute din stejar european și altele care folosesc butoaie din stejar american?

…Există unele whiskiuri îmbătrânite în butoaie de stejar care erau înainte folosite pentru îmbătrânirea băuturilor ca cherry sau bourbon, oferind whiskyului o aromă unică?

…Cantitatea alcoolului care se evaporează în timpul procesului de îmbătrânire a primit denumirea de ”porția îngerului”?

…Multe dintre butoaiele de stejar folosite la îmbătrânirea unui Scotch sunt arse pentru a oferi un gust unic și pentru a ajuta, în același timp, la purificarea băuturii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai niciun produs în coș.