Care este scotch-ul numărul 1 în lume?

Vă întrebați care este scotch-ul numărul 1 în lume? Iată care sunt cele mai bune opțiuni

Johnnie Walker blended scotch este cea mai bine vândută marcă de whisky la nivel mondial în funcție de vânzări și de cota de piață, reprezentând aproape una din fiecare cinci sticle de whisky vândute în întreaga lume. Single malt scotch domină prestigioasele premii de whisky. Ardbeg 10 Year Old a fost declarat “World Whisky of the Year” de patru ori în șapte ani. Glenallachie 10 Year Old a câștigat premiul “World’s Best World’s Single Malt” în cadrul World Whiskies Awards 2021.

Scotch-ul este o băutură unică, cu o istorie îndelungată și cu o reputație bine meritată de băutură spirtoasă de calitate superioară. Fie că vreți să aflați mai multe despre cel mai bine vândut scotch la nivel mondial, despre câștigătorii premiilor de top din ultimii ani sau despre soiurile de scotch cele mai apreciate de pasionații și cunoscătorii de whisky, ghidul nostru clar și simplu vă va ajuta să aflați care este scotch-ul numărul 1 din lume.

 

Cuprins

 1. Cum puteți descoperi care este scotch-ul numărul 1 în lume?
  1. Cum se apreciază calitatea scotch-ului?
 2. Care este scotch-ul numărul 1 în lume în funcție de popularitate?
  1. Johnnie Walker Red Label
  2. Ballantine’s Finest Finest Blended Scotch Whisky
  3. Whisky scoțian Grant’s Triple Wood Blended Scotch Whisky
 3. Variații geografice pentru ceea ce este scotch-ul numărul 1 în lume
 4. Care este scotch-ul numărul 1 în lume după premii și distincții?
  1. La “World Whiskies Awards”
  2. La “Scotch Whisky Masters”
  3. La Concursul Internațional de Whisky
 5. Care este scotch-ul numărul 1 în lume, potrivit cunoscătorilor și pasionaților de whisky?
  1. Din “World Whisky of the Year” al lui Jim Murray
  2. La “Premiile Malt Maniacs”
  3. În recenziile online
 6. Care este scotch-ul numărul 1 în lume în funcție de preț?
  1. Cum funcționează imprimarea scotch?
  2. Cele mai scumpe scotch-uri aflate în prezent la vânzare
   1. The Macallan Lalique 50 Years Old Single Malt Scotch
   2. Macallan Lalique 55 Years Old 55 Years Old Single Malt Scotch
   3. The Macallan Anniversary 50 Years Old Single Malt Scotch

 

Cum poți descoperi care este scotch-ul numărul 1 în lume?

Există mai mult de un răspuns la întrebarea care este scotch-ul numărul 1 din lume. Răspunsul va depinde în cele din urmă de criteriile pe care le folosiți pentru a judeca “numărul 1” și de categoriile de scotch pe care le luați în considerare.

Criteriile pe care le puteți folosi pentru a evalua scotch-urile ar putea include:

 • vânzările totale, consumul sau cota de piață;
 • premii, distincții și evaluări de experți;
 • opinia sau voturile consumatorilor;
 • preț.

Este posibil să nu fie semnificativ să comparăm un whisky de amestec standard cu un single malt în vârstă de 25 de ani sau o sticlă ieftină din orice categorie de whisky cu sticle de whisky mult mai scumpe. Toate acestea ar putea fi băuturi foarte diferite și pot fi cumpărate de consumatori diferiți (de exemplu, consumatorii de whisky mai tineri față de cei mai în vârstă) sau în situații diferite (de exemplu, consumul ocazional în baruri față de un cadou pentru o ocazie specială).

Pentru a avea o idee mai clară despre cum se situează un scotch individual în raport cu scotch-uri comparative, puteți aplica criteriile de mai sus la fiecare categorie individuală (single malt, blended etc.) sau la scotch-uri cu prețuri diferite. De asemenea, ați putea clasifica scotch-ul numărul 1 din fiecare dintre cele cinci regiuni de scotch whisky (Campbeltown, Highland, Islay, Lowland și Speyside), care pot conferi fiecare propriile caracteristici unice scotch-ului lor.

Așadar, după cum vedeți, ar putea exista mai multe răspunsuri corecte la întrebarea “Care este scotch-ul numărul 1 din lume?”, totul în funcție de scotch-ul pe care preferați să îl beți și de criteriile care contează cel mai mult pentru dumneavoastră.

Principalele premii, distincții și clasamente pentru whisky împart, în general, scotch-urile în funcție de tip, vârstă și/sau regiune. În acest articol vom analiza, de asemenea, care este scotch-ul numărul 1 din lume din mai multe perspective.

Care este scotch-ul numărul 1 în lume? Răspunsul depinde de mai multe aspecte

 

Cum se apreciază calitatea scotch-ului?

Atunci când degustăm sau evaluăm scotch-ul sau alte whisky-uri, există câteva criterii calitative comune pe care le vor folosi majoritatea experților și a băutorilor obișnuiți. Acestea pot fi foarte subiective și depind de preferințele individului. Foarte puțini oameni ar răspunde la întrebarea “Care este scotch-ul numărul 1 din lume?” cu exact același răspuns.

 1. Aspect – Cum arată scotch-ul în pahar? Luminoasă sau întunecată, este culoarea atrăgătoare? Cum arată și cum se mișcă lichidul pe suprafața sticlei?
 2. Aroma: Cum miroase un scotch înainte de a-l gusta, în timp ce îl sorbi și după aceea? Are mirosuri deosebite (de exemplu, mirosuri de fum, de lemn, de fructe, de mirodenii sau de flori) sau note care vă amintesc de alte alimente sau băuturi. Aroma poate fi elementul cel mai distinctiv și complex al scotch-ului.
 3. Palat: Cum se simte scotch-ul în gură din punct de vedere al grosimii, al arderii alcoolului, al intensității gustului, al căldurii, etc.? Se simte deosebit de acid, amar, dulce sau fin pe limbă și pe buze?
 4. Aromă: Ce gust are scotch-ul de fapt? NB La o băutură atât de puternică precum whisky-ul, cel mai bine este să luați o înghițitură lentă și să vă gândiți la arome în timp ce respirați pe nas, mai degrabă decât să învârtiți lichidul în jurul gurii ca în cazul vinului sau al berii.
 5. Finisaj: Finalul unui scotch se referă la aromele reziduale din gură după ce ați terminat de sorbit. Acestea pot fi mai variate și mai complexe decât gusturile imediate atunci când țineți în gură o înghițitură de whisky.

 

Care este scotch-ul numărul 1 în lume în funcție de popularitate?

Cel mai popular scotch din lume va fi cel care se vinde cel mai bine, având cea mai mare cotă de piață totală și/sau cel mai mare volum total vândut.

Blended scotch este cea mai bine vândută varietate de whisky sau whisky la nivel global, iar datele comunicate de The Spirits Business ne oferă o imagine a celor mai populare mărci de whisky din lume. Cele trei mărci de scotch de top în ceea ce privește vânzările globale sunt în prezent:

 

1. Johnnie Walker Red Label

Deținut de gigantul global al băuturilor Diageo, amestecul Johnnie Walker Red Label este de zeci de ani cel mai bine vândut whisky scotch din lume, vânzând 14,1 milioane de cutii în 2020 și 18,4 milioane de cutii în 2019, aproximativ dublu față de cel mai apropiat concurent. Un amestec de aproximativ 30 de malțuri și cereale diferite, Red Label este descrisă ca având o aromă de citrice, un gust piperat și un final lung și afumat.

 

2. Ballantine’s Finest Finest Blended Scotch Whisky

Deținută de un alt gigant mondial al băuturilor, Pernod Ricard, Ballantine’s Finest este un amestec complex de peste 50 de malțuri separate și patru whisky-uri de cereale. Scotch-ul numărul 1 în Europa, cu o rețetă originală care datează din 1910, Ballantine’s Finest a vândut 7 milioane de cutii în 2020 și 7,7 milioane în 2019. Se spune că Ballantine’s Finest are o aromă de miere de heather, un gust dulce și un postgust proaspăt.

 

3. Whisky scoțian Grant’s Triple Wood Blended Scotch Whisky

Whisky-urile Grant’s sunt produse de William Grant ; Sons Ltd, o companie independentă, deținută de o familie, înființată în 1887. Grant’s a vândut 3,6 milioane de cutii în 2020 și 4,2 milioane în 2019. Cel mai bine vândut whisky Grant’s Triple Wood este maturat în trei tipuri diferite de butoaie de lemn, pentru un scotch cu o aromă fructată, un gust dulce de vanilie și un final lung și subtil.

Sticlă de Johnnie Walker Red Label

Ballantine's este unul dintre răspunsurile la această întrebare:

Variații geografice pentru ceea ce este scotch-ul numărul 1 în lume

În timp ce putem identifica unii lideri globali în materie de vânzări, putem constata, de asemenea, că unele mărci de scotch sunt mai populare în diferite părți ale lumii. De exemplu, SUA, China, India și Europa au toate scotch-uri diferite care se vând cel mai bine. Stilurile și mărcile de scotch preferate în anumite țări sau regiuni pot varia în funcție de factori precum gusturile locale, disponibilitatea și problemele de import/export sau campaniile de marketing de succes.

 • Europa: Ballantine’s
 • SUA: Dewar’s
 • India: Chivas Regal
 • China: Johnnie Walker

 

Care este scotch-ul numărul 1 în lume după premii și distincții?

Calitatea și stilul scotch-ului sunt recunoscute printr-o serie de premii și distincții acordate de grupuri din industrie și de grupuri susținute de experți, de presa din domeniul băuturilor sau de alte entități. În continuare, analizăm câteva dintre câștigătorii de top din 2020/21, precum și whisky-urile care au fost câștigătoare în mod constant de-a lungul mai multor ani.

 

La “World Whiskies Awards”Care este scotch-ul numărul 1 în lume în ceea ce privește premiile? GlenAllachie 10 years 4 Batches este unul dintre ele.

Premiile World Whiskies Awards, organizate de Whisky Magazine, se numără printre cele mai prestigioase premii globale pentru whisky. Juriile de experți din industria whisky-ului, din retaileri și din presă analizează toate stilurile internaționale recunoscute de whisky și whisky.

În cadrul World Whiskies Awards 2021, Glenallachie 10 Year Old Batch 4 a primit premiul pentru “Cel mai bun single malt din lume”, în timp ce premiul pentru “Cel mai bun single malt single cask” a revenit lui SPEY, Spirit of Speyside Whisky Festival 2020 de la Speyside Distillery. Scotch-ul Dewar’s Double Double 21 Year Old a primit premiul pentru “Cel mai bun scotch Blended “.

 

Sticlă de Bunnahabhain 25 de ani

La “Scotch Whisky Masters”

Premiile Scotch Whisky Masters sunt organizate și puse în scenă de revista The Spirits Business, cu un juriu format din experți independenți din industrie. Medaliile de bronz, de argint și de aur sunt acordate într-o varietate de categorii de single malț, cereale și amestecuri, în urma unei degustări și a unei evaluări în orb.

Câștigătorul general al ediției 2021 a concursului “Taste Master” al Scotch Whisky Masters a fost Bunnahabhain 25 Years Old, descris ca fiind un single malt delicat, dar complex, cu un gust și arome suave și dulci, de nucă prăjită.

 

La Concursul Internațional de Whisky

International Whisky Competition are un număr mare de fani online pentru evenimentul său anual de acordare a premiilor pentru whisky, jurizat de un juriu de experți profesioniști în domeniul băuturilor. În 2021, medalia de aur pentru ” Whisky of the Year” a fost câștigată de Ardbeg Uigeadail, un whisky adânc, afumat, maturat în butoaie vechi de sherry.

 

Care este scotch-ul numărul 1 în lume, potrivit cunoscătorilor și pasionaților de whisky?

În timp ce scotch-ul de amestec este cel mai bine vândut la nivel mondial, scotch-ul de malț este cel care are reputația de băutură de aur, cu o piață consistentă pentru soiurile rare, premium și de lux. Scotch-ul single malt atrage un grup de devotați care apreciază aromele, gusturile și gusturile complexe ale diferitelor mărci și vârste. Există multe site-uri web, reviste și comunități dedicate aprecierii whisky-ului scotch.

 

Sticlă de Ardbeg 10 ani

Din “World Whisky of the Year” al lui Jim Murray

Scriitorul și expertul în Whisky Jim Murray, “BibliaWhisky ” și clasamentul anual al “World Whisky of the Year “, sunt evaluări respectate ale calității în industrie și printre cunoscătorii de whisky.

Fabricat în distileria Ardbeg de pe insula scoțiană Islay, Ardbeg 10 Year Old single malt a fost desemnat “World Whisky of the Year” în patru din ultimii șapte ani. Numeroasele sale aprecieri inspiră producătorilor săi descrierea ca fiind: “cel mai premiat whisky single malt afumat din lume”. Bogat și afumat, gustul scotch-ului single malt Ardbeg 10 ani învechit include note de lemn dulce, tutun și cafea.

Câștigătorii din 2021 la secțiunea “Scotch Whisky of the Year” au fost:

 • Single Malt al anului: Glen Grant 15 Year Old Batch Strength 1st Edition Scotch;
 • Scotch Single Malt al anului (Single Cask): Glen Grant 1956 Mr George Centenary Edition Gordon ; MacPhail;
 • Amestecul scoțian al anului: Ballantine’s 30 Year Old.

 

Sticlă de Caol-Ila 8 ani

La “Premiile Malt Maniacs”

Colectivul Malt Maniacs, format din pasionați ai whisky-ului de malț din întreaga lume, organizează propriile premii independente Malt Maniacs Awards (MMAs) încă din 2003.

 

În 2020, câștigătorul suprem și cel mai bun whisky premium de la MMA a fost Caol Ila 8 Year Old single malt scotch de la James Eadie. Distilat și maturat în Islay, acest scotch este descris ca având calități pământii și afumate, cu un final lung, piperat.

 

În recenziile online

O serie de site-uri și comunități de whisky online întocmesc liste cu cele mai bune whisky-uri din lume, care sunt compilate în funcție de recenziile sau voturile consumatorilor.

Site-ul Whiskey Exchange organizează o competiție “Whiskey of the Year” pentru whisky-urile care costă sub 65 de lire sterline, care nu au tăria butoiului și care sunt în curs de lansare. În urma votului clienților și al personalului, cu o degustare oarbă a celor mai bune șase sticle, câștigătorul Whiskey of the Year 2021 a fost Port Charlotte 10 Year Old, un single malt bogat și afumat de la distileria Bruichladdich din Islay.

Whiskybase.com “Whisky Top 100” plasează Strathisla 1967 single malt pe locul 1, conform evaluărilor din recenzii, în timp ce locul întâi în topul evaluărilor similare ale comunității Connosr.com este ocupat de Octomore Orpheus 5 Year Old Edition 2.2.

 

Care este scotch-ul numărul 1 în lume în funcție de preț?

Lista celor mai scumpe whisky-uri din lume este dominată de scotch-urile single malt. În comparație cu alte tipuri de whisky sau de whisky, scotch-ul este în general considerat o băutură de lux, cu prețuri pe măsură.

Prețul mai ridicat este legat în mod inextricabil de viteza redusă a procesului de fabricare a scotch-ului, precum și de costul ingredientelor și de perioada lungă de depozitare în timpul maturării. Natura whisky-ului scotch face imposibilă creșterea producției în funcție de creșterea cererii consumatorilor.

Acest lucru înseamnă că, atunci când cererea depășește oferta (de exemplu, dacă China sau Japonia încep brusc să importe un whisky care înainte se vindea în mod semnificativ doar în Europa și SUA), anumite tipuri de scotch pot deveni rapid mărfuri rare, foarte apreciate pe piață și cu prețuri proporțional mai mari.

Anumite sortimente de scotch sunt întotdeauna rare, fie că sunt produse în mod deliberat în ediții limitate, fie că sunt rămășițele unor loturi excelente puse în vânzare cu multe decenii în urmă și consumate în mare parte în prezent. Ca și vinurile fine, scotch-ul poate fi cumpărat și tranzacționat ca investiție, profitând de raritatea lor.

Edițiile limitate și sticlele sau decantoarele de lux sunt adesea folosite de producătorii de scotch pentru produsele lor de cea mai bună calitate.

 

Cum funcționează stabilirea prețurilor Scotch?

Scotch-ul tinde să fie o băutură mai scumpă decât alte whisky-uri sau whisky-uri, cum ar fi bourbonul. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că orzul folosit pentru fabricarea scotch-ului este mai scump decât alte cereale (de exemplu, grâul sau porumbul). Poate fi deosebit de scump de cumpărat în Scoția în comparație cu SUA și cu multe alte țări care produc whisky.

Procesul de învechire a whisky-ului single malt este un alt factor care contribuie semnificativ la costurile de producție și la prețul acestuia. Scotch-ul trebuie să fie depozitat cu grijă într-un mediu controlat în timp ce se maturizează și nu va exista niciun venit imediat pentru un lot până când acesta nu ajunge la o vârstă de vânzare.

Acest lucru îi face pe distilatori să aștepte ani sau decenii pentru a realiza investiția în scotch-ul lor. Majoritatea scotch-urilor single malt sunt învechite timp de 10 ani sau mai mult, iar cele de cea mai bună calitate și cele mai scumpe single malt-uri sunt învechite mult mai mult timp. Același scotch single malt poate fi vândut la vârste diferite, crescând de-a lungul unei game de prețuri premium (de exemplu, 12, 15, 21, 30 sau 50 de ani).

Reputația scotch-ului ca produs de lux are, de asemenea, o influență asupra prețului. În general, oamenii sunt dispuși să plătească mai mult pentru un produs pe care îl percep ca fiind de calitate superioară, iar piața se adaptează în consecință.

 

Cele mai scumpe scotch-uri aflate în prezent la vânzare

Primele trei cele mai scumpe whisky-uri scoțiene aflate în prezent în vânzare sau vândute la licitații recente provin toate de la același producător, The Macallan, prețurile lor fiind determinate de o combinație între un whisky excelent, un recipient luxos și valoarea rarității.

 

Sticlă de Whisky scoțian Macallan Lalique 50 de ani Single Malt Scotch WhiskyThe Macallan Lalique 50 Year Old Single Malt Scotch Whisky, ~$220,000.00

Un Whisky Macallan Lalique de 50 de ani a fost cel mai bine vândut la o licitație Bonhams din Hong Kong în februarie 2021, fiind vândut pentru echivalentul a 136.000 de dolari. Acesta poate fi cumpărat online cu aproximativ 220.000 de dolari pentru o singură sticlă.

Acest whisky a fost o ediție limitată în 2005, cu 470 de decantoare numerotate individual, realizate de Lalique, sticlarul francez de lux. Se spune că are o culoare aurie arsă, arome de cireșe condimentate și un final lung cu nuanțe de sherry și stejar.

 

number 1 scotch price macallan e1634252759363

The Macallan Lalique 55 Year Old 55 Year Old Single Malt Scotch Whisky, ~181.000 $.

Macallan Lalique Lalique 55 Year old a fost lansat în 2007, cu 420 de decantoare numerotate individual de Lalique. Acest single malt este descris ca având o culoare închisă de lemn de trandafir și mirosuri de stejar, fructe și fum, rotunjite cu un final neted și picant.

 

The Macallan Aniversare 50 de ani The Macallan Anniversary Malt 50 Year Old Single Malt Scotch Whisky, ~$175,500

Unul dintre cele mai rare și mai prestigioase whisky-uri scoțiene Macallan, Macallan Anniversary Malt 50 Year Old a fost îmbuteliat în 1983, fiind extras din trei butoaie care datează din anii 1926-1928.

 

Care este scotch-ul numărul 1 în lume – un ultim cuvânt…

Scotch-ul este o băutură complexă și variată. Diferite mărci, amestecuri și regiuni pot produce băuturi spirtoase cu personalități și calități contrastante. În cele din urmă, nimic nu poate înlocui degustarea și compararea diferitelor soiuri, mărci și vârste de scotch, pentru a descoperi gusturile, aromele și finisajul care vă plac cel mai mult.

Fie că sunteți nou-veniți în lumea scotch-ului, fie că sunteți un pasionat de lungă durată în căutarea experienței supreme, sperăm că acest ghid v-a pus pe drumul cel bun și v-a oferit câteva indicații utile pentru a afla care este scotch-ul numărul 1 din lume din punctul dumneavoastră de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai niciun produs în coș.